Καρκίνος Ήπατος.

Ο καρκίνος του ήπατος χωρίζεται σε πρωτοπαθή και σε δευτεροπαθή καρκίνο. Οι επιστήμονες μιλούν για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος όταν ο κακοήθης όγκος εμφανίζεται στο ήπαρ, ενώ περιγράφουν τον δευτεροπαθή, όταν ο κακοήθης όγκος προέρχεται από μετάσταση.

Η πιο συχνή μετάσταση στο ήπαρ προέρχεται συνήθως από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, από τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και από τον καρκίνο του μαστού.

Blog Details

Τα στατιστικά του καρκίνου του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο 5ος σε συχνότητα, ενώ θεωρείται και η 3η αιτία θανάτου από καρκίνο.

Συνήθως η νόσος πλήττει άτομα άνω των 60 ετών, αλλά παρατηρείται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας που οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως κληρονομικά, ηπατίτιδα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ο καρκίνος του ήπατος πλήττει πιο συχνά τους άνδρες από ότι τις γυναίκες ενώ σε ορισμένες χώρες τα περιστατικά στους άνδρες είναι ακόμη και διπλάσια από αυτά των γυναικών.

Με την πρόληψη, την σωστή διατροφή και την άρνηση στις καταχρήσεις το συκώτι μπορεί να παραμείνει υγιές και να προσφέρει τα μέγιστα στο σώμα μας.

Επιστημονική Ομάδα

Παράγοντες

Στις περιπτώσεις του πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ενοχοποιούνται.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος η οποία μπορεί να αποτελέσει βασική αιτία για την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος.

Επίσης η κίρρωση του ήπατος που μπορεί να προέρχεται από τους ιούς της Ηπατίτιδας Β και C ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του ήπατος. Εκτιμάται μάλιστα ότι περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις της ασθένειας οφείλονται στην Ηπατίτιδα, η οποία τα τελευταία χρόνια άλλωστε παρουσιάζει δραματική αύξηση και στη χώρα μας.

Παράλληλα οι ειδικοί υπολογίζουν πως και ορισμένες καρκινογόνες ουσίες που μπορεί να κρύβονται στα τρόφιμα, να οδηγούν τελικά στον καρκίνο του ήπατος.